Despre mine

Fotografia mea
Bucuresti, Romania
Vad ceva frumos in fiecare om si in tot ceea ce ne inconjoara. Cum ceva fara utilitate (ceva vechi, un rest, ceva incomplet) devine uimitor, magic si iti aduce bucurie? "Nu ti se da niciodata o dorinta fara sa ti se dea si puterea de a o duce la indeplinire. Totusi, e necesar sa muncesti pentru asta." Richard Bach. Blogul acesta a aparut datorita metaforei cum o bucati mici de material aparent inutile prin pasi concreti si perseverenta, pot fi transformate, pot deveni un accesoriu unic, minunat: deci te invit alaturi de mine intr-o calatorie in care sa descoperi cum poti transforma ceea ce acum in viata ta este aparent inutil, nefolositor, in ceva frumos, minunat, care sa iti aduca "magia bucuriei".

duminică, 22 iunie 2014

Protejeaza-te pe tine insuti si rezolva conflictele! (Protect Yourself and Conflict Resolution)

Bine te regasesc,

   Vineri 20 Iunie am participat la Conferinta "Protect Yourself and Conflict Resolution", tinuta de Andy Szekely si trainerii/vorbitorii sai invitati.

   A fost o conferinta plina de informatii valoroase pe care vreau sa le impartasesc cu tine, fiindca a fost o experienta minunata pe care poate ti-ai dorit-o si nu ai ajuns (stiu ca unii prieteni si-au dorit mult sa ajunga la aceasta conferinta, dar nu au putut) . Subiectul principal a fost despre cum sa ne protejam energia, cum rezolvam conflictele sociale din viata noastra cu noi insine si cu ceilalti.
Am sa iti povestesc pe scurt ideile principale pe care eu le-am luat din aceasta coferinta:

    Andy Szekely ne-a prezentat la inceput mai multe forme de salut, iar la sfarsit am tras concluzii excelente pentru a aplica informatiile in relatiile cu ceilalti. In functie de forma de salut pe care o preferi iti descoperi o latura a personalitatii tale prin care intri in relatie cu celelalte persoane. Am exersat aceste forme de salut si am trecut prin intelegerea tipologiilor, a stilului personal:

  • PERFECT. Caracteristici: are un standard de atins, este mereu atent la cum este totul aranjat, cum se vede din afara, cat de bine este finisat ceea ce a facut. Tendinta in viata si in lucru: imbracamite la patru ace, face totul perfect,  aseza totul in ordine, revizuie iar si iar ceea ce a facut. Consecinte: intarzie cu ceea ce are de facut fiindca vrea sa iasa perfect, este atent la fiecare detaliu.  Tratament(pentru linistea sa interioara): sa inteleaga notiunea de standard din punctul sau de vedere, dar si al celuilalt, sa inteleaga ca exista mai multe puncte de vedere si este ok asa. Solutie in interactiunea cu o astfel de persoana: ceri o opinie, spui..."am in minte o idee.........dar nu este inca perfecta, nu e la standardul ideal, as vrea sa stiu parerea ta."

  • PLACUT. Caracteristici: are o relatie de intretinut, e important sa faca pe plac, sa ghiceasca gandurile, dorintele si nevoile celuilalt.Tendinta in viata si in lucru:   imbracaminte colorata, este foarte emotional, face tot felul de servicii fara sa i se ceara, face favoruri, intreaba tot timpul daca ai nevoie de ceva. Consecinte: in loc sa se ocupe de ce are de facut tot timpul vrea sa faca pe plac celorlalti, sa raspunda la nevoile lor, este un stil mamos, grijuliu.Tratament(pentru linistea sa interioara) : sa se intoarca catre SINE si sa se puna pe primul plan in viata personala. Solutie in interactiunea cu o astfel de persoana: ii ceri ajutorul , spui- TE ROG ajuta-ma si pe mine cu......(fiindca de multe ori vrea sa te ajute ghicindu-ti nevoile, nu te va intreba din proprie initiativa)

  • PASIONAT. Caracteristici: este bun initiator, entuziast, are multe idei si tendinta sa se plictiseasca de standarde, inventeaza noi proceduri. Tendinta in viata si in lucru: Imbracamite creativa, poarta accesorii, incepe mai mute proiecte si  nu finalizeaza fiindca se plictiseste, vine cu multe idei chiar daca nu ii sunt cerute. Consecinte: uita ce s-a apucat sa faca, oboseste fiindca s-a implicat in multe proiecte, cand ai gasit o solutie vrea sa o mai imbunatateasca, sa o modifice.Tratament(pentru linistea sa interioara): sa termine ceea ce incepe, sa finalizeze incat sa ajunga la rezultat pentru ca e bine pentru toti sa fie terminat la timp proiectul inceput. Solutie in interactiunea cu o astfel de persoana: Foloseste plurale cand ii ceri ceva......"care ar fi niste metode, cai, posibilitati, optiuni, prin care putem face asta." cere-i creativitate, inovatie fiindca e foarte bun la asta. Focalizeaza-l pe scopul, rezultatul final.
  • PUTERNIC. Caracteristici: e conectat la ceea ce are de facut, actioneaza imediat pentru a duce la indeplinire sarcina, e detasat de placere. Tendinta in viata si in lucru: Imbracaminte de firma, te poti baza pe el, munceste fara sa se planga, trece imediat la treaba. Consecinte:  se impovareaza sa duca mai mult decat poate, nu isi da seama si nu se opreste cand este epuizat, nu stie sa spuna NU. Tratament(pentru linistea sa interioara): sa invete sa isi comunice nevoile, sa spuna Nu, sa invete cum sa solicite ajutor de la alta persoana. Solutie in interactiunea cu o astfel de persoana: da-i ceva de facut, mentinel ocupat cu sarcini si dupa aceea ii spui te rog.
  • PRIPIT. Caracteristici: importanta e viteza, vorbeste repede, se imbraca cu ce apuca. Tendinta in viata si in lucru: sa fie expeditiv, nu isi mentine atentia focusata, sa fie mereu grabit. Tratament(pentru linistea sa interioara): sa respire adandc, sa stie ca exista si notiunea de stop, de relaxare.  Solutie in interactiunea cu o astfel de persoana: vorbeste-i repede, misca-te rapid.

Personal cum aleg sa aplic identificarea acestor stiluri personale atat la mine cat si la alte persoane?
  • Imi identific stilul personal preferat in interactiune cu alta persoana si ma corectez/adaptez in relatie (personal cred ca trecem prin toate stilurile in functie de context/persoana/nevoie si sunt tendinte generale ale personalitatii noastre de a prefera un stil sau doua dintre ele)
  •  Ma pun in pozitia de OBSERVATOR si ma intreb: ce este important pentru mine aici? Ce imi doresc cu adevarat?
  • Sunt atenta la modalitatea preferata de interactiune a celuilalt incat sa "vorbesc pe limba lui", mai ales in comunicarile de parteneriat de lucru, in cuplu, cu prietenii, cu persoanele importante din viata mea.
  • Nu ma iau prea in serios de a ma incadra pe mine sau pe ceilalti intr-o categorie stricta, cred ca oamenii sunt conectati la un nivel energetic mult mai profund si putem gasi solutii in orice situatie "dificila" atunci cand aplicam virtutiile inimii: IERTARE, ACCEPTARE, APRECIERE, VALORIZARE, COMPASIUNE, SMERENIE
Iti multumesc ca ai parcurs acest articol in care ti-am impartasit o parte din experienta mea personala la acest eveniment, iar cand ai timp iti sugerez sa treci si prin exercitiile excelente propuse de Andy Szekely in prezentarea conferintei. 

Cu drag si bucurie, 
Sa ai o zi plina de miracole! 
Laura Ioana Popescu


Un comentariu: